LED Žarnice

KATEGORIJE

ŽARNICE

LED Žarnica

Verjetno je zelo presenetljivo, da imajo LED žarnice več skupnih lastnosti z računalnikom in podobnimi električnimi napravami, kot z navadno žarnico na nitko. Ker od 300€ vrednega računalnika ne moremo pričakovati enake zmogljivosti kot od 1,500€ vrednega računalnika, vam svetujemo, da malce pozanimate o delovanju, tehnologiji ter izdelavi LED žarnice. Kot je vsem znano, so LED žarnice precej varčnejše od navadnih žarnic, saj navadne oddajajo veliko energije v obliki toplote. V resnici tudi LED žarnice oddajajo nekaj toplote, zato tudi tu nastanejo določene toplotne izgube. Poleg LED diod toploto ustvarja še napajalno vezje. Prav to je razlog, zakaj moramo poskrbeti, da se toplota na nek način odvede. Trenutno se prodajajo štiri vrste ohišij.

Vsebina

Kvalitetna LED žarnica

LED žarnica je najbolj popularna vrsta žarnice na trgu – led žarnica je namreč cenovno ugodna, ima dolgo življenjsko dobo in zelo varčna žarnica.

Žarnica in ohišje

Plastična ohišja so v celoti narejena iz plastike. Plastika nima tako izvrstnih toplotnih lastnosti kot kovina, zato so LED žarnice, ki imajo plastično ohišje po navadi poceni. Življenjska doba ni ravno velika. Steklena ohišja se masovno uporabljajo za izdelavo navadnih halogen žarnic. Ta so v večini primerov najcenejša. Najboljše toplotne lastnosti imajo ohišja, ki so narejena iz aluminija. Ker je aluminij kot sam material dražji od plastike, so tudi sami izdelki dražji. Prodajajo se tudi LED žarnice s plastičnim zunanjim ohišjem, ki imajo na notranji strani alu hladilno rebro. Termalne lastnosti so zelo podobne žarnicam, ki imajo celotno kovinsko ohišje, po samem zgledu pa so podobne navadnim žarnicam.

LED žarnica za avto

Raziskave pravijo, da 80% primerov odpovedi svetil povzroči napajalno vezje. Za izdelavo LED žarnice lahko uporabimo CC ali pa RC vezje. Naloga vezje je zmanjšati napetost iz 230 voltov na 3 volte – to je namreč napetost, primerna za napajanje LED diod. CC napajalniki so dražji, zato v cenejših žarnicah najdemo RC sistem napajanja. CC napajalniki imajo namreč vgrajen čip. Čip diodi pusti napetost, ki jo potrebuje, medtem ko ima RC vezje fiksen padec napetosti.

LED žarnice in njihova izdelava

Nekaj tehničnih podatkov LED žarnice je težko preveriti, saj je podatke možno izmeriti le v laboratoriju. Te podatke večinoma prodajalci in proizvajalci LED svetil napišejo v svojo korist. Testi namreč ne temeljijo na realnih izkušnjah, pač pa na predvidevanjih, zato so podatki kot sta upadanje svetilnosti in pričakovana življenjska doba svetila zelo okvirni. LED žarnice so na trgu šele dobrih 5 let, zato je težko napovedati koliko časa realno zdržijo. Svetujemo vam, da upoštevate splošni vtis izdelka – tip napajalnika, teža, material in tako dalje. Pri zamenjavi žarnic ali načrtovanju nove razsvetljave je potrebno ustrezno izbrati idealno svetilo. Pogosto vprašanje je barva svetlobe. Veliko ljudi se namreč sprašuje, ali naj vzamejo hladno belo ali toplo belo. Barva svetlobe je pravzaprav lastnost žarnice, ki pa NE vpliva na delovanje LED žarnice. Zato je izbira odvisna samo od vašega okusa.

Varčne LED žarnice

Poznamo tudi pojem varčne žarnice. LED žarnice so pravzaprav zelo varčne žarnice v primerjavi z ostalimi vrstami žarnic.

Led žarnice in odtenki

Topla bela žarnice ima rumenkast odtenek, ki je precej podoben svetlobi, ki jo oddajajo navadne žarnice. Priporočamo jo v bivalnih prostorih kot je kuhinja, spalnica in dnevna soba. Topla bela je zelo prijazna vašim očem. Hladna bela na drugi strani pa ima bolj modrikast odtenek, bolj podoben ksenon žarnicam na vašem avtomobilu. S tem odtenkom vaši prostori postanejo bolj hladni, zato je hladna bela bolj primerna za zunanjo razsvetljavo, razsvetljavo hodnikov in kopalnice. Hladna bela ima prav tako okoli 7-12% višjo svetilnost kot jo ima topla bela žarnica. Še ena pozitivna lastnost bele barve je, da ne privlači raznega mrčesa, zato je idealna za zunanjo razsvetljavo, saj ne boste imeli velikih problemov z raznimi komarji in muhami. Na naši spletni trgovini lahko naročite tudi LED trak in LED reflektor.

LED žarnice za avto

LED žarnice za avto so posebna vrsta LED žarnic. LED žarnice za avto so namreč posebej narejene za avtomobil ali ostala vozila. Na listu s tehničnimi podatki LED žarnice boste našli tudi kot svetilnosti. Kot svetilnosti je kot svetlobe, s katerim samo svetilo sveti na vaše površine. Kot svetilnost je zelo raznolik, saj lahko najdemo vse od 15 do 360 stopinjski kot svetlobe. Glede na vaše potrebe in zahteve morate izbrati svoj idealen kot. 360 stopinjski kot ni vselej najboljša rešitev, saj pri enaki moči žarnice s 360 stopinjskim kotom želen element kot je na primer miza osvetljujemo le s 15% svetlobe, medtem ko bi ga pri 60 stopinjskem kotu s 100% svetlobe. 60 stopinjski kot je zato primeren predvsem za razsvetljavo delovnih in jedilnih površin (na primer miza), raznih polic ter predelov, kjer je nujna usmerjena svetloba. 120-180 stopinjski kot je idealna rešitev za razsvetljavo celotnega prostora, medtem ko je 350 stopinjski kot primeren v tekstilnih in steklenih svetilkah.

Led žarnice

Spletno trgovino sem postavil na CMS platformi WordPress, ter nato delal preko WooCommerce. Pozanimal sem se o vseh številkah (na primer dobavna cena), dogovorili smo se o prodajni ceni, ceni poštnine in tako dalje.

WoCommerce nam omogoča enostaven grafični pregled nad vsemi naročili ter avtomatsko izračuna vse pomembne številke:
• Opozori nas na vsako novo naročilo
• Izračuna bruto naročila
• Neto zaslužek
• Naslov in zaračunano poštnino
• Vse kupljene izdelke in trenutno zalogo za vsak produkt

WooCommerce nam omogoča tudi direktno združitev trgovine z davčno blagajno in tako vsem olajša delo pri računih in davkih. Lifetime svetila d.o.o. se ukvarja predvsem z novo LED tehnologijo, zato sem se za uspešno zaključen projekt moral kar veliko naučiti o LED žarnicah, trakovih in podobnih energijsko varčnih izdelkih. Še posebej pomembno je bilo spoznanje, da vse LED žarnice pravzaprav niso niti približno enake, tudi če na prvi pogled delujejo podobno. Paziti moramo na veliko različnih elementov, ko kupujemo žarnice. Menim, da je zelo pomemben del ekonomije in razvijanje poslovnih strategij analiza konkurence. Ni nam namreč potrebno ponovno odkrivati tople vode, saj po vsej verjetnosti naša konkurenca že uporablja veliko stvari, ki delujejo. Pogosta marketinška strategija je brezplačna dostava ob nakupu določene količine izdelkov.

Po izračunu stroškov, cene, profita in ostalih pomembnih številk smo se odločili, da bomo ponudili brezplačno dostavo izdelkov za vsa naročila, ki so večja od 35€. Predvidel sem tudi pomembnost pozitivnih mnenj o izdelkih in storitvah, saj ljudje kupimo preverjene izdelke, ki so jih že testirali drugi in nam povedali, da gre za kvaliteten produkt. To sem vključil v optimizacijo spletnih strani, ki za razliko od drugih ponudnikov vključuje glasove in zvezdice in spodbudi večjo gledanost strani.

Preberi več