LED Svetila

Light-Emitting Diode – LED svetila oziroma svetleča dioda, je v teoriji polprevodniški elektronski element. Kar precej je podobna navadni polprevodniški diodi, le da LED sveti oziroma prevaja tok. Razlikujejo se po obliki, po barvi in po velikosti. Izkoristek svetleče diode oziroma LED svetila je veliko boljši, kot izkoristek navadne žarnice z žarilno nitko. Izkoristek pa ni edina prednost LED svetil. LED svetila imajo namreč veliko daljšo življenjsko dobo – medtem ko navadne žarnice zdržijo okrog 1,000 ur, LED svetila večinoma zdržijo kar 50,000 ur.

Vsebina


Če malce raziščemo različne modele in znamke LED svetil, hitro ugotovimo, da obstajajo kar precejšnje razlike v ceni. Razlike so prav tako pri garanciji in samih tehničnih podatkih LED svetil. Prodaja se več različnih tipov LED diod kot so na primer 3014, 5050, 2835 in 3528. Vsak izmed njih ima različno velikost in svetilnost. Proizvodnja LED diod je kemijski proces, kar pa pomeni, da prihaja do odstopanj pri barvi svetlobe in svetilnosti, če opazujemo proizvodnjo enega tipa LED diode. LED diode so različnih kakovostnih in cenovnih razredov, zato na trgu vidimo cenejša in dražja LED svetila. Kvaliteta LED svetila se opazi pri sami svetilnosti, saj ima popolnoma enak tip diode tudi do 30% slabšo svetilnost. Tekom časa LED svetila tudi izgubimo del svoje svetilnosti, kar pa se zgodi bistveno hitreje pri svetilih nižjega cenovnega razreda. Namesto 0.5% lahko izgubijo tudi 5% na deset tisoč ur uporabe LED svetila. Kvaliteta LED svetila se opazi tudi pri sami barvi svetlobe, saj je le-ta bolj neenakomerna pri cenejših izdelkih, pa naj bo to LED žarnica, LED svetilka ali LED trakovi, tudi ko govorimo o isti seriji izdelkov. Če so izdelki različne kvalitete nameščeni v istem prostoru, lahko nastane zelo moteč problem, saj ima tako vsak izdelek malce drugačno svetlobo.

LED svetila in bela svetloba

Seveda je najbolj uporabljena bela svetloba. Bela LED svetila lahko dobimo na tri načine:

  • Uporabimo ultravijolično svetlečo diodo, ki jo prevlečemo z modri, rdečim in zelenim luminiscenčnim fosforjem
  • Uporabimo modro LED diodo prevlečeno z luminiscenčnim fosforjem
  • Uporabimo kombinacijo modre, rdeče in zelene svetleče diode.

LED luči

Led luči spadajo pod popularna led svetila, ki jih lahko dobite na naši električni trgovini razsvetljava.si. Svetilka z žarilno nitko oziroma bolj enostavno žarnica pretvarja električno energijo v svetlobno energijo. Prvotno so bile vse žarnice svetilke z žarilno nitko, vendar se je kar kmalu sprevidelo, da imajo žarnice z žarilno nitko zelo slab izkoristek – samo okrog 10 odstotkov celotne vložene energije se pretvori v vidno svetlobo. LED zarnice z žarilno nitko oddajajo ogromno toplote, kar je v hladnih zimah lahko prijetno, vendar se to popolnoma spremeni v toplejših poletnih mesecih, ko si nihče ne želi dodatne toplote.

LED paneli

LED paneli so popularen izdelek, ki ga najdete na naši spletni trgovini. LED paneli imajo različne dimenzije in moč, zato svetujemo, da jih primerjate med seboj. LED paneli so lahko kupljeni v kompletu, če pa potrebujete LED panel, lahko dobite tudi samo en LED panel. Ker imajo omenjene žarnice tako slab izkoristek, jih ljudje množično menjajo z novejšimi tipi svetil:

  • Fluorescentne sijalke
  • Kompaktne fluorescentne sijalke
  • Fluorescentne sijalke s hladno katodo (CCFL)

LED diode

LED diode so osnovni element led luči oziroma led svetila. Visoko svetilna razelektritvena svetilaVsa zgoraj našteta svetila imajo boljši izkoristek, pri delovanju pa proizvajajo manj toplotne energije. Evropska unija je trenutno tudi v akciji zamenjave svetil, ki bo pripomogla k večji energijski učinkovitosti. Omembe sta vredni tudi:

  • Halogenska žarnica
  • Infrardeči grelnik (sušenje, pečenje).

LED lučke

LED lučke so praktično led luči oziroma led svetila. LED lučke imajo različne velikosti, dimenzije in moč (osvetljenost).

LED svetila in delovne luči

LED delovne luči spadajo v posebno kategorijo LED svetil. LED delovne luči so namreč namenjene delu, zato morajo imeti ustrezno svetlobo – LED delovne luči imajo ponavadi nekoliko bolj hladno svetlobo, ki ustreza namenu – torej produktivnosti zaposlenih.

LED sijalke

LED sijalke so praktično led luči ali led svetila. LED sijalke kot smo že omenili, lahko najdete na naši največji elektro trgovini v Sloveniji.

LED svetilke

LED svetilke so lahko tudi namizne svetilke ali ostala LED svetila. LED svetilke lahko uporabljate za različne namene, predvsem za pisarniško delo ter učenje. Obiščite našo spletno elektro trgovino še danes in poiščite ustrezne LED svetilke!

Led Svetila

Lifetime svetila d.o.o.
Rusjanov trg 9
1000 Ljubljana

Aktualna LED svetila

Verjetno so najbolj pomembna znanja, ki sem se jih naučil povezana z ekonomijo. Podjetje namreč posluje na dva načina – prvi je prodajanje izdelkov ter sodelovanje z ostalimi podjetji pri različnih projektih (Business to Business), drugi pa je direktno s posamezniki, ki želijo kupiti svetila (LED žarnice, trakovi in ostalo razsvetljavo – Business to Consumer).

Rad delam na področju marketinga in številk (dobavna cena, prodajna cena izdelkov, stroški…) Menim, da sem na višji šoli Kranj pridobil teoretično znanje na področju delovanja posameznih elementov elektroinštalacij, pomagalo pa mi je tudi praktično delo, ki sem ga izvajal lansko leto pri podjetju EnergPSI, kjer sem se večinoma ukvarjal s projektiranjem različnih stavb. To znanje postavitve posameznih elementov v prostor in logično razmišljanje sem sedaj lahko uporabil še bolje na konkretnih primerih ne le preko računalnika z izdelavo načrtov pri projektiranju, pač pa tudi pri sami prodaji izdelkov in svetovanju pri projektih.

Z izvajalcem PRI sem se dogovoril za nadaljnjo sodelovanju na področju marketinga, kjer bom lahko pomagal pri spletni trgovini na razsvetljava.si in pri prodaji izdelkov (svetil) posameznikom (»Business to Consumer«). Izvajalca bi vsekakor priporočil drugim, saj sem pri svojem delu lahko pokazal veliko iniciative (samostojnega dela), saj se podjetje večinoma ukvarja s poslovnim modelom »business to business« ter sem tako lahko dobil priložnost, da s pomočjo nekaj posameznikov bolje razvijem poslovni model prodaje direktno do posameznikov. Tudi odnos mentorja in sodelavcev do mene je bil odličen, saj sem dobil zelo veliko priložnosti, vsi zaposleni v podjetju pa so mi bili vedno pripravljeni pomagati ter so zame imeli čas.

Zelo težko komentiram kako bi izvedbo PRI izboljšal, saj menim, da je večinoma odvisno od tega, katero podjetje si posameznik izbere. Tako v prvem kot v drugem letniku sem si zavestno izbral podjetje, ki ni bilo pretirano veliko (nisem si izbral Elektro Gorenjske ali Iskre), ker sem želel imeti veliko odgovornosti, namesto da bi bil le nek majhen del velikega podjetja. V obeh primerih sem skozi celotno praktično izobraževanje imel prost dostop do direktorja podjetja, ki mi je lahko vse poslovne procese in načrte podjetja lahko v celoti razjasnil, tako da sem dobil veliko podjetniških izkušenj od lastnikov podjetij za katere menim, da so pomembnejše kot razno montiranje žarnic in napeljave (tudi to je seveda pomemben del). Ker je moj cilj imeti svoje podjetje, si ne bi mogel zaželeti bolj uporabnih znanj od mojega praktičnega izobraževanja (tako v EnergPSI kot v Lifetime svetila).

Kaj so LED svetila?

DEREGULACIJA je proces institucionalnih sprememb elektrogospodarskih podjetjih po novih načelih medsebojnega delovanja z vpeljavo prostega trga električne energije. Skladno s tem elektrogospodarska podjetja medsebojno konkurirajo pri ponujanju produktov in storitev v decentraliziranem okolju.

Razlika med reguliranim in dereguliranim sistemom?

REGULIRAN SISTEM – vertikalna ureditev elektroenergetskih sistemov, nacionalna ali regionalna. Udeleženci: proizvodnja -prenos –razdeljevanje -odjemalci, potrošnik brez možnosti izbire, cene na osnovi stroškov storitev.

DEREGULIRAN SISTEM – hibridna ureditev elektroenergetskih sistemov. Udeleženci: proizvodnja –prenos –borza –razdeljevanje –trgovec -odjemalec, tržna konkurenca -orodje za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti procesa.

Opiši 12 razlogov za deregulacijo elektroenergetskega sistema in LED reflektorjev:

1. Demonopolizacija elektroenergetskega sektora (zgled: telekomunikacije, plin, železnica…) 2. Spodbujanje učinkovite rabe energije, DSM
3. Spodbujanje razvoja novih tehnologij
4. Vzdržnost razvoja naravnega okolja in energetike
5. Prestrukturiranje in povečanje števila zaposlenih na nivoju države
6. Spodbujanje učinkovite cenovne politike
7. Izboljšanje kakovosti storitev
8. Zmanjšanje stroškov in težav pri regulaciji (država)
9. Velike spodbude za učinkovito vodenje podjetij
10. Konkurenčne prednosti veleprodajnega trga. Konkurenca znižuje povprečne cene proti njihovem minimumu. Prav tako lahko spodbuja učinkovitost maloprodajnih cen.
11. Prednosti trgovanja v realnem času. Konkurenca lahko določa cene v realnem času, kar zmanjšuje porabo v času največjega povpraševanja. To bo zmanjšalo potrebo po instalirani zmogljivosti.
12. Težave z deregulacijo trga z električno energijo
a. Ustrezna merjenja
b. Obremenitev se ne odziva na nihanja cen
c. Sklepanje dvostranskih pogodb v realnem času (izravnalni trg).
d. Povpraševanje včasih presega ponudbo (nemogoče določiti konkurenčne cene v ključnem obdobju)
e. Ta pomanjkljivost lahko privede do velikih cen (potrebno jih je omejiti) in zagotavlja idealne razmere za uresničevanje tržne moči.
f. Problemi z lokalnimi tržnimi močmi zaradi pomanjkanja prenosnega omrežja.
5. Načrtovanje elektroenergetskega sistema (EES) v centraliziranem in decentraliziranem okolju.
Načrtovanje v decentraliziranem okolju
• spodbude razvoja so vprašljive
• dolgoročna sigurnost dobave goriv je nezanesljiva
• ali se lahko doseže ekonomski optimum?
• energetska odvisnost o ZDA (21 % prim. en., 12 % el. energija)
o Irska (68 % prim. en.,40 % el.energija)
o Japonska (82 % prim.en.,62 % el.energija)
o Italija (78 % prim.en.)
o Slovenija ( 70 % prim. en., 30 % el: en.)
Centralizirano načrtovanje je bolj potrebno pri manjših in energetsko bolj odvisnih sistemih.
6. Ključni elementi deregulacije
1. ločitev dejavnosti (unbundling)
2. dajanje pravic odjemalcem do proste izbire dobavitelja
3. oblikovanje tržnih mehanizmov in nadzora
4. zagotovitev sigurnosti napajanja, ekoloških in socialnih ciljev

Preberi več