Trgovina z elektronsko opremo

Največ praktičnega dela sem posvetil osnovam ekonomije. Pridobil sem veliko informacij in koristnih nasvetov s strani direktorja o samem vodenju podjetja. Ker tudi sam želim odpreti svoje podjetje, so bili ti nasveti nadvse koristni, saj je mentaliteta direktorja in lastnika podjetja precej drugačna od mentalitete zaposlenega. Lastnik mora vse elemente in procese povezati v celoto, jih usklajevati in skrbeti za nova poznanstva, sodelovanja in stranke. Ker že imam predhodno znanje na področju izdelave in optimizacije spletnih strani, sem v okviru tega modula tudi vnašal posamezne produkte (žarnice, LED trakove, reflektorje) v spletno trgovino in se tako seznanil z dobavno ceno izdelkov in nato s prodajno ceno izdelkov, stroški poštnine, plače zaposlenih in ostali faktorji, ki vplivajo na dobičkonosnost podjetja. Preko CMS (Content Management System) sistema WordPress, sem skrbel za pravilno delovanje spletne trgovine, kjer lahko posamezniki naročijo izdelke in digitalno plačajo za njih (preko kreditne kartice ali PayPala). Skrbel sem tudi za optimizacijo spletne trgovine.

LED žarnice – https://www.razsvetljava.si/led-zarnice/

Preko WordPress spletne trgovine (WooCommerce sistema) se lahko spletno trgovino tudi poveže z davčno blagajno in se tako lažje ureja posamezne račune, profit in izdatke. Tako je bilo možno prikazati vsa poročila in grafe z vsemi pomembnimi podatki, ki so ključnega pomena za uspešno prodajo in rast podjetja in se iz njih tudi veliko naučiti. Zanimivo je tudi uporabljati razne promocijske taktike kot so nagradne igre, kuponi za znižanje cen, brezplačna poštnina itd. Navdušen sem bil, ker sem velikokrat podobne marketinške strategije videl pri ostalih podjetjih, v tem primeru pa sem jih lahko izvajal in se z ekonomskega vidika veliko naučil.

LED svetila – https://www.razsvetljava.si/led-svetila/

Zelo težko komentiram kako bi izvedbo PRI izboljšal, saj menim, da je večinoma odvisno od tega, katero podjetje si posameznik izbere. Tako v prvem kot v drugem letniku sem si zavestno izbral podjetje, ki ni bilo pretirano veliko (nisem si izbral Elektro Gorenjske ali Iskre), ker sem želel imeti veliko odgovornosti, namesto da bi bil le nek majhen del velikega podjetja. V obeh primerih sem skozi celotno praktično izobraževanje imel prost dostop do direktorja podjetja, ki mi je lahko vse poslovne procese in načrte podjetja lahko v celoti razjasnil, tako da sem dobil veliko podjetniških izkušenj od lastnikov podjetij za katere menim, da so pomembnejše kot razno montiranje žarnic in napeljave (tudi to je seveda pomemben del). Ker je moj cilj imeti svoje podjetje, si ne bi mogel zaželeti bolj uporabnih znanj od mojega praktičnega izobraževanja (tako v EnergPSI kot v Lifetime svetila).

LED trakovi – https://www.razsvetljava.si/led-trakovi/

LED reflektorji – https://www.razsvetljava.si/led-reflektorji/

Večina mojega praktičnega izobraževanja lansko šolsko leto je bila v podjetju EnergPSI, kjer sem projektiral načrte za različne stavbe (hotel, dom za ostarele, hiše, javna razsvetljava…) zato sem imel že zelo dobro podlago na tem področju. Uspešno znam uporabljati programe kot so AutoCad in Dialux, poznam posamezne elemente električnih inštalacij in jih tako ustrezno projektiram na načrt, ki mi pripravi skupina arhitektov. Projektiranje se sicer v podjetju dela le v primeru sodelovanja z drugimi podjetji na večjih projektih. Seveda si z znanjem projektiranja lahko pomagam pri svetovanju in logičnem razmišljanju za uporabo izdelkov v unikatnih situacijah na različnih projektih. Zanimivo je sodelovati na obeh straneh projekta, torej da prejmem tloris in nanj projektiram vtičnice, stikala, luči, varnostno razsvetljavo, svetilke za nočne omarice itd. Nato pa lahko konkretno iz katalogov vidim lastnost svetil, ki so primerne za določeno sobo ali določen namen prostora. Nazadnje pa še obiščem ta prostor ter na lastne oči vidim, kar sem prej izrisal le preko računalniškega programa – veliko sem se naučil, ko sem bil vključen v vsakem od teh posameznih delov projekta. Poleg ekonomije je projektiranje zagotovo moja najljubša dejavnost pri kateri sem si že zagotovil nadaljnje projekte in morda diplomsko nalogo.

Več informacij na razsvetljava.si.