Storitve za e-trgovanje

Če se osredotočimo na točno določen del stanovanjskih ali hišnih prostorov, potem so najbolj prodajana prav svetila za dnevno sobo. V dnevni sobi ljudje preživimo kar precej časa, zato je pomembno, da so svetila za dnevno sobo zelo kvalitetna! Pisarni številka dve in tri sta torej praktično enaki, zato ju bomo obravnavali kar skupaj. Imata enako prostornino, enako postavitev opreme ter enako število in lokacijo oken. Pisarna številka štiri je simetrično enaka pisarni številka ena glede na lokacijo oken, postavitev opreme in površina pa je povsem enaka. Tudi čajna kuhinja ima enaka svetila in podoben način osvetlitve. Večino časa ljudje v tem prostoru preživijo na foteljih, v središču štirih foteljev pa je miza. Največjo osvetlitev tako namenimo mizi in štirim foteljem. Toaletni prostori so bistveno manjši od pisarniških prostorov, seveda pa imajo tudi povsem drugačen namen. Predpisi namreč ne zahtevajo 500 luksov svetlobe, zato sem se odločil za nekoliko šibkejša svetila.

Za LED žarnice kliknite sem.

Elektronsko poslovanje

Hodnik je po površini seveda največji prostor. Predpisi tudi za hodnike ne zahtevajo 500 luksov svetlobe, zato sem tudi tukaj odločil za nekoliko šibkejša svetila. Poleg tega ima hodnik vse skupaj kar 7 oken, zato dobi kar precej sončne svetlobe. V hodniku se nahaja kar štirinajst svetil. Rezultati presegajo zahtevano osvetljenost površin po standardu Standard SIST EN 12464-1, saj izbrana razsvetljava v vseh štirih pisarnah zagotavlja 599 luksov osvetlitve, po standardu pa naj bi imela vsaj 500 luksov. Pisarni številka dve in tri zagotavljata vrednost 617 luksov, kotni pa malce manj, vendar imata precej več sončne svetlobe. Čajna kuhinje še bolj presega omenjeni standard, saj zagotavlja srednjo vrednost 755 luksov. Seveda je večina te svetlobe usmerjene v mizo in stole, kjer se nahaja večina ljudi. Toaletni prostori imajo bistveno manjšo osvetljenost in drugačna svetila, srednja vrednost je namreč izračunana na 235 luksov, dobijo pa tudi nekaj sončne svetlobe zaradi oken. Podobno je tudi na hodniku, kjer je veliko oken, sama vrednost osvetljenosti pa je nekoliko nižja. Ostali rezultati so vidni iz priložene projektne dokumentacije.

Naročite LED svetila tukaj.
Razsvetljava je bila projektirana s faktorjem vzdrževanja približno 0.79, kar pomeni, da bodo začetne vrednosti približno 25% večje od izračunanih. Glede na to, predlagam, da se vzdrževanje izvaja na sledeč način:

  • V svetilkah splošne razsvetljave se sijalke, ki ne svetijo več, zamenja sproti oziroma se kontrola izvede vsaj enkrat mesečno. Ob menjavi sijalke se tudi obriše prah iz celotnega svetila.
  • Na vseh svetilkah splošne razsvetljave se vsaj enkrat letno obriše prah z vseh delov in sijalk. Najbolje bi bilo, da se to naredi, ko imajo uslužbenci pisarniških prostorov kolektivni dopust.
  • Prostore se prepleska z barvo ustrezne odsevnosti (0,7) vsaj vsaka tri leta.

LED trakovi so tukaj.

Za celotno načrtovanje notranje razsvetljave poslovnih prostorov sem uporabil DIALUX, saj je bila inštalacija povsem brezplačna na njihovi uradni strani. Najprej sem oblikoval samo obliko prostorov, tako da sem vstavil dimenzije prostora, nato pa sem se lotil same opreme kot na primer pisarniški stoli, mize, fotelji, okna, vrata… Nato je bila na vrsti razsvetljava. Pregledal sem kar nekaj proizvajalcev svetil kot sta Philips in Intra Lighting in se odločil za nekaj modelov svetil. Celoten postopek mi je dal prijetno izkušnjo, saj sem se naučil kar veliko stvari v programu Dialux. Pred tem projektom sem delal samo v programu AutoCAD, zato sem nekatere funkcije že znal (tlorisi, vstavljanje električne opreme kot so vtičnice, senzorji, zasilna razsvetljava in svetila), vseeno pa ima Dialux nekaj funkcij in možnosti, ki so bile zame nekaj novega.

Kupite LED reflektorje na tej spletni povezavi.

Nenazadnje pa vsak stanovanjski objekt potrebuje vtičnice. Vtičnice so prav tako zelo osnoven izdelek, ki je v naši elektro trgovini zelo prodajan. Želimo Vam veliko uspeha pri izbiri svetil za vaše prostore. Iskreno upamo, da ima naša spletna trgovina razsvetljava.si vse kar potrebujete.

Za naročilo izdelkov obiščite spletni naslov: https://www.razsvetljava.si/